Van energielabel E naar A en een tevreden architect!

Van energielabel E naar A en een tevreden architect!

Bij het distributiecentrum van PON in Leusden heeft Altena Group een oude luchtbehandelingskast een upgrade gegeven met de nieuwste technieken. Hiermee gaat de installatie van energielabel E naar energielabel A. Daarnaast heeft Altena Group de wens die menig architect koestert, waargemaakt: een installatie op het dak met de print van de gevelbekleding.

Paul Bullens, manager Altena Projects: “De gehele installatie heeft dankzij deze upgrade een veel lager energieverbruik. De grootste winst wordt behaald door een speciaal op maat gemaakte kunststof dakkap. Deze dakkap is voorzien van een hoog rendement warmtewiel voor zowel temperatuur als vocht. Hiermee wordt de buitenlucht voorverwarmd en bevochtigd en dat scheelt verwarmingsvermogen en bevochtigingsvermogen.

Uiteraard is de luchtbehandelingskast zelf ook aangepakt. We hebben de levensduur van de omkasting verlengd door de stalen panelen aan de binnenzijde met kunststof te beplaten. Na het opknappen van de omkasting, hebben we de energieverbruikende componenten vervangen door meer energiezuinigere oplossingen. Zo zijn de verwarmer en de koeler vervangen door een change-over warmtewisselaar die zowel kan koelen, als verwarmen. Deze change-over warmtewisselaar wordt aangesloten op een modern WKO-systeem waardoor energie op een slimme manier wordt hergebruikt. Verder zijn de elektromotoren vervangen door meer energiezuinige exemplaren, is het bevochtigingsvermogen verlaagd en is de weerstand over de luchtfilters verlaagd.

Een extra detail: normaal gesproken leveren wij kunststof luchtbehandelingskasten of delen hiervan in hygiƫnisch wit. In dit geval wordt de dakkap geplaatst op een zwart gebouw, dus wilde de architect graag een zwarte dakkap. Er is gekozen om het geheel niet te schilderen, maar om voor een meer duurzame oplossing te gaan, namelijk wrappen. Het geheel is in een zwarte folie gewrapt en hiermee volledig weerbestendig afgewerkt.
En dan nog het allermooiste: het zou zelfs mogelijk zijn geweest om dit in een bakstenenprint, camouflageprint, of ieder andere gevelprint af te werken. Of wat dacht je van een groot reclamebord?

Middels deze complete renovatie hebben we op een duurzame manier de levensduur en de efficiency van de luchtbehandelingsinstallatie sterk verbeterd. Dit bespaart de klant in de komende jaren een hoop op elektriciteitsverbruik.

Switch The Language