Nieuwe koelmachines voor Museum Volkenkunde

Nieuwe koelmachines voor Museum Volkenkunde

Museumgebouwen voorzien van nieuwe koelmachines? De kundige medewerkers van Altena Projects uit Waalwijk draaien er hun hand niet voor om. Bij Museum Volkenkunde in Leiden verving Altena in samenwerking met Kropman Installatietechniek B.V. onlangs vier koelmachines en toonde het bedrijf haar meerwaarde door ook de kwaliteit van het bestaande koudwatercircuit te controleren. De belangrijkste eis van het museum? De klus in vijf werkdagen klaren, zodat de voorwerpen optimaal geconserveerd zouden blijven. Paul Bullens en Joery de Kruif van Altena Projects vertellen meer over dit project.

Museum Volkenkunde presenteert een verzameling kunst- en gebruiksvoorwerpen uit de hele wereld. Een uiteenlopende verzameling met onder andere schilderingen, kleding, religieuze voorwerpen, sieraden, eetgerei en wapens. Zo laat het museum zien hoe mensen wereldwijd omgaan met thema’s als geloof, feesten en rouwen en vechten en hoe mensen op de verschillen na hetzelfde zijn. “Het binnenklimaat is zeer belangrijk voor de conservering van museumstukken,” vertelt Paul Bullens, manager Altena Projects. “Het gaat hierbij niet alleen om temperatuur, maar ook om luchtvochtigheid.” Joery was de projectmanager voor deze klus. Hij vertelt: “De koelmachines zorgen ervoor dat de diverse ruimten in de zomer niet te vochtig en warm worden. Ook in de winter kan het binnen te vochtig worden dus ook dan zijn de machines van belang om het binnenklimaat stabiel te houden.”

Geen standaard is Altena standaard 

Het museum legde een aantal eisen op tafel. Paul: “We hebben een niet standaard koelmachine geselecteerd en die helemaal aangepast aan de eisen van deze klant. Voor Altena zijn niet standaard machines namelijk de standaard. In dit geval is de machine voorzien van volledig koperen warmtewisselaars, dus ook met koperen lamellen, een zeer laag energieverbruik en een lage geluidsproductie.” Joery vult aan: “Daarnaast is kwaliteit voor Altena erg belangrijk dus ging de keuze naar een machine met alleen maar A-merk componenten en rondom voorzien van beplating voor de bescherming hiervan.”

Slijtage van de leidingen 

Altena adviseerde het museum om de vloeistof in de bestaande leidingen te laten onderzoeken. “Hier rekenen we niets voor, maar we vinden het noodzakelijk de kwaliteit van het mengsel en van de leidingen zelf te onderzoeken voordat we nieuwe machines aankoppelen”, legt Paul uit. Koelmachines koelen een mengsel van water en glycol en voeden hiermee de koelbatterijen van de luchtbehandelingskasten die de ruimtes op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid houden. Joery: “Uit onze tests bleek dat de vloeistof ijzerdeeltjes bevatte. Dat duidt op slijtage van de leidingen.”

Hiermee laten we zien dat we verder denken

Altena heeft de expertise en capaciteit in huis om leidingen chemisch te reinigen, te conserveren en te vullen met vers product. “De verhouding water glco was ook niet meer optimaal, dus het is goed dat we dit onderzoek gedaan hebben”, merkt Joery op. Paul reageert: “We laten hiermee zien dat we verder denken dan alleen de klus waarvoor we komen.” De nieuwe koelmachines werken op een ander koelgas dan dat waarmee de oude machines koelden. Paul: “De reden hiervoor is dat koelgassen met een hoge GWP-waarde (Global Warming Potential) gefaseerd verboden worden. Daarom hebben we gekozen voor een machine met een freon met een laag GWP. Dit blijft toegestaan gedurende de levensduur van de nieuwe koelmachines. Nu zijn zowel de nieuwe koelmachines als de bestaande systemen weer volledig up-to-date en betrouwbaar.”

Switch The Language