Een knap staaltje kunststof maatwerk

Een knap staaltje kunststof maatwerk

Altena Projects is sterk in het verlengen van de levensduur van bepaalde installaties, maar soms is het vervangen van de installatie een beter alternatief. Op het Belgische vakantiepark Center Parcs Erperheide combineerde Altena Projects onlangs deze twee diensten. De levensduur van een bepaalde installatie is verlengd door een deel ervan te vervangen. Dankzij een efficiënte planning en een goede voorbereiding, kon het zwembad open blijven en heeft geen enkele parkgast overlast ervaren.

Deze locatie van Center Parcs heeft een prachtig subtropisch zwembad met aquariums met tropische vissen en heel veel planten. ‘De eisen aan het binnenklimaat zijn hoog, voor zowel het comfort van de gasten als de tropische planten. De betrouwbaarheid van de klimaatinstallatie moet dus ook hoog zijn’, vertelt Joery de Kruif. Namens Altena Projects was hij de projectverantwoordelijke.

Een ontwerp op maat 

Een werkvoorbereider van Altena Projects vertelt: ‘We onderhouden het luchtbehandelingssysteem hier al jaren. Dankzij dit onderhoud blijft de luchtbehandelingskast in betrouwbare conditie, maar er komt meestal een moment dat vervangen rendabeler is dan renoveren.’ In dit geval was vooral het middelste deel, het warmteterugwindeel, verouderd. ‘Met onze projectafdeling zijn we aan de slag gegaan en tot een verrassend ontwerp gekomen.  In de bestaande situatie was de omkasting van staal en werd circa 40% van de warmte teruggewonnen middels een twin-coil. In ons nieuwe ontwerp maken we de omkasting van kunststof en winnen we bijna 70% van de warmte terug dankzij een hoog rendement kruisstroomwisselaar. Dit is een niet roestend, onderhoudsvriendelijk en energiebesparende oplossing.’

Binnen een week

Cruciaal in dit project was de doorlooptijd. ‘We hebben de werkzaamheden zo gepland dat het binnen een week volledig uitgevoerd kon worden’, vertelt Joery. ‘Eerst hebben onze monteurs het middendeel van de oude installatie losgemaakt en de regeltechnische en elektrotechnische bekabeling losgekoppeld. Hierna is het oude deel weggetakeld met een kraan. De ondergrond is gereinigd en geschikt gemaakt voor het nieuwe deel. Dat is meteen daarna geplaatst, gemonteerd en aangesloten.

Het past bij Altena om dat ook zelf te doen 

Een project zo snel en vlekkeloos uitvoeren, vergt een goede voorbereiding. ‘Daarom is de transporteur bijvoorbeeld ook vooraf op het park geweest om een route uit te stippelen en rijplaten te plaatsen op bepaalde delen van de route. Doel hiervan was om zo min mogelijk overlast te veroorzaken voor de gasten op het park. Toen de parkgasten wakker werden, stond onze installatie al op zijn plek’. Bijzonder aan dit project was dat Altena ook de demontage volledig uitvoerde. ‘Het past bij ons om dat ook zelf te doen. Tijdens renovatiewerkzaamheden demonteren wij ook vele componenten dus de juiste expertise hadden we al in huis.’

Switch The Language