-

Nederlands

Uw partner in totaal onderhoud

Analyseren en decontamineren, onderhouden en renoveren alles onder 1 dak

Turn Around bij Shell in cijfers

Turn Around bij Shell in cijfers

Vier kilometer pijpleidingen, honderdtwintig spoelpunten, duizenden manuren in de voorbereiding, negen dagen decontamineren, nul incidenten. Dat was in cijfers de Turn Around 2013 van één van de grootste fabrieken op Shell Moerdijk afgelopen maart. Terwijl Altena Group zes jaar geleden nog onderaannemer was in deze megaklus, had ze dit jaar zelf de opdracht van Shell. “Daar zijn we trots op”, zegt Wiljo Vink van Altena.

Eens in de zes jaar moet de MLO-fabriek op Shell Moerdijk grondig gereinigd en gereviseerd worden. In deze ‘Moerdijk Lower Olefins’ fabriek produceert Shell producten als propeen, etheen en butadieen. Helemaal aan het begin van dit omvangrijke traject is het zaak restgassen en andere schadelijke stoffen uit het systeem te spoelen, zodat er veilig aan de fabriek gewerkt kan worden. In zo’n vier à vijf maanden voor de daadwerkelijke stop bouwde Altena Group aan het drainsysteem op het terrein. “Het is een enorm volume om te spoelen, met 120 spoelpunten, dus dat vergt wat opbouwtijd”, zegt projectcoördinator Wiljo Vink. “Van 10 tot 19 maart hebben we de fabriek binnen de gestelde tijd en helemaal veilig gedecontamineerd. Vooral dat laatste is natuurlijk van levensbelang. Veiligheid staat voorop.”

Altena Group komt al sinds 1976 op Shell Moerdijk, en later ook Pernis. “Het was dus bekend terrein voor ons. Dat we nu hoofdaannemer voor deze klus waren, is natuurlijk iets om trots op te zijn. We zijn Wereldwijd ook maar één van de weinige bedrijven die dit aankunnen. En dat zien we graag zo”, besluit Wiljo.