-

Nederlands

Uw partner in totaal onderhoud

Analyseren en decontamineren, onderhouden en renoveren alles onder 1 dak

Monteurs in de schoolbanken

Monteurs in de schoolbanken

Wat doe je als er een tekort aan technische vakmensen met een bepaalde specialisatie op de markt is? Dan leid je ze zelf op, of je betaalt een opleiding voor ze. Een grote groep monteurs van Altena Group begonnen in november aan een opleidingstraject dat voor de meesten tot een volwaardig MBO-diploma gaat leiden. “We vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich kunnen ontwikkelen”, zegt personeelsfunctionaris Yara Schemkes, “en daarnaast zijn zij het gezicht van ons bedrijf, dus daar investeren we ook graag in.”

Altena Group leidt altijd al medewerkers op binnen het bedrijf, via cursussen van een aantal dagen. De twee nieuwe opleidingstrajecten gaan heel wat verder. Het gaat om een éénjarige MBO 1-opleiding tot basisoperator in de industriële reiniging, en daarnaast is er een traject van tien weken waarmee een zogenaamd MBO ‘stekcertificaat’ wordt behaald om in de koeltechniek met F-gassen te kunnen werken. Yara Schemkes verrichtte een groot deel van de organisatie en praat met grote trots over de monteurs. “Een volwaardige MBO-opleiding is niet niks, maar ook de andere opleiding is vrij pittig. Er wordt van onze monteurs verwacht dat ze in korte tijd veel nieuwe stof beheersen. Daarom hebben we voor deze groep drie zaterdagen op het bedrijf georganiseerd waarop ze al kennis konden maken met de basistheorie en een stukje praktijk. Ze waren echt heel enthousiast en zijn dat nu tijdens de opleiding nog steeds. Dat is geweldig om te zien.”

Vakmensen
Iedere monteur die wilde deelnemen aan een opleiding, kon na een motivatiegesprek beginnen. “Het zijn vakmensen en we geven ze graag de kans zich verder te specialiseren. Enerzijds omdat we het belangrijk vinden onze mensen te laten groeien in hun loopbaan en anderzijds natuurlijk omdat we deze kennis en kunde graag in onze eigen medewerkers voorhanden willen hebben. En ze pakken het geweldig op: op Facebook hebben ze het over hun huiswerk of ze discussiëren over de stof. Sommigen verbazen zichzelf over hun verborgen kwaliteiten. Daar doen we het voor.” Naar verwachting kan de groep die voor het F-gassen certificaat gaat in april op praktijkexamen.