-

Nederlands

Uw partner in totaal onderhoud

Analyseren en decontamineren, onderhouden en renoveren alles onder 1 dak

Eerste hulp bij lagers pech en natuurlijk onderhoud

Eerste hulp bij lagers pech en natuurlijk onderhoud

Lagers maken een draaiende beweging mogelijk in iets wat vast staat. Diverse componenten in een luchtbehandelingskast zijn dus voorzien van lagers. Net als bij een auto kun je periodiek onderhoud plegen, of je wacht tot er een probleem ontstaat. Dagelijks is Altena Group op pad om lagers bij klanten te vervangen. Gepland of zoals de Wegenwacht: op afroep bij problemen. "Het lijkt eenvoudig, maar dat is het zeker niet", zegt hoofd werkvoorbereiding Paul Bullens. Lagers vervangen: essentieel voor de levensduur van elk apparaat en het beperken van vervolgschade. Altena Group is er 24 uur per dag voor bereikbaar.

Want je zult maar een probleem hebben in een serverruimte met de luchtbehandeling, of bij een tropisch zwemparadijs. "Bij zulke kritische installaties moet je supersnel zijn", vertelt Paul Bullens. "We hebben dan ook standaard onderdelen op voorraad en speciaal gereedschap en trainen onze monteurs in de theorie en de praktijk. Een lager is een precisie-element; daar moet je niet met een hamer op gaan slaan. We hebben dan ook gespecialiseerde monteurs, zoals Ron, die de hele dag niks anders doen."
Of het nu de 'traditionele' luchtbehandelingskasten zijn of luchtbehandelingskasten met nieuwe techniek, zoals de direct gedreven EC-ventilator, maar ook kunststof lagers; de monteurs van Altena Group gaan pas weg als het opgelost is. "Ook als de ventilatorlagers wegens jarenlang geen onderhoud helemaal vastgeroest zijn en de klus complex is: we lossen het altijd op, lijnen de overbrenging opnieuw uit en balanceren de installatie indien nodig. "Zoals je de Wegenwacht altijd opgelucht uitzwaait, zo is menige klant blij na een bezoek van de monteurs van Altena Group.

Monteur Ron Lahr: "Ik lever alleen kwaliteit af"
"Met Ron Lahr. Ik sta net bij een klant in Utrecht de lagers te vervangen, dus ik heb niet veel tijd. Ik vervang al 25 jaar lagers van installaties, sinds zes jaar bij Altena Group. Als ik naar een klant toe ga, is het elke keer weer de vraag wat je aantreft. Hier was het probleem dat de luchtbehandelingskast ontzettend veel herrie maakte. Ik heb al gezien dat de ventilator- en de motorlagers kapot zijn; voor hetzelfde geld loopt dan de hele installatie in de soep. Aan mij de taak te zorgen dat het zo snel mogelijk weer goed werkt. Ik vlieg van hot naar haar. Ze zeggen wel eens: een goede monteur houdt wat onderdelen over, maar dat is natuurlijk niet zo. Je moet goed nadenken over wat je loshaalt en zorgvuldig werken. Daar heb je goed gereedschap voor, dus je hoeft niet met hamers te gaan slaan of zo. Ik lever alleen kwaliteit af, zodat de klant weer langdurig vooruit kan. En het leuke is: je hoort het verschil als je klaar bent. Toen ik hier aankwam klaagden de werknemers over de herrie en als ik straks wegga, zijn ze blij. Dat is belangrijk. Dankzij mijn werk kan het apparaat weer een aantal jaar langer mee. Maar nu moet ik echt weer verder. Tot ziens!"